Výsledky vyhledávání pro dotaz strava

Výsledky vyhledávání v sekci: Lifestyle

Jste skutečně vegetariány?

Vegetariánem se člověk stává z důvodů náboženských, etických či zdravotních, které se mohou (jako v případě autora těchto řádek) různě prolínat a prostupovat. Fakt, že ne všechno, co je obecně za bezmasé považováno nebo dokonce i deklarováno, je skutečně bezmasé, je znám poměrně malému okruhu lidí. Nebude proto na škodu si všimnout těchto věcí poněkud blíže, aby ten, kdo maso či podobné produkty (tuky, kosti, kůži ad.) požívat nechce, tak ani z nevědomosti nemusel činit nebo se o to alespoň mohl podle svého nejlepšího svědomí snažit.Mimochodem: fakt, že se něco nachází tam, kde by se to nacházet nemělo, platí i pro jiné potraviny či látky: lepek, laktóza, kakao, cukr a mnohé další. V případě závažnějších zdravotních důvodů k nekonzumaci toho či onoho se po požití příslušného produktu mohou projevit negativní důsledky, někdy třeba i hodně výrazné. Poněkud deprimující je, že všechno prostě ohlídat nejde. Ilustrativní je např. fakt, že bezlepkové pečivo je často vyráběno na strojích, které střídavě zpracovávají i běžnou produkci, takže v určitém množství bezlepkového pečiva prostě lepek je…Složení výrobku uváděné na obalu nelze brát bohužel úplně vážně, v našich podmínkách navíc často buď zcela chybí nebo je neúplné či příliš obecné (např. údaje typu “přírodní” nebo “přírodně identické barvivo” či “konzervační látky”). A opravdu věrohodných informací o škodlivosti či skutečném složení toho kterého výrobku není stále dostatek.Takovéto údaje (většinou s tajemným odérem čehosi zakázaného a tedy vlastně trestného) před rokem 1989 zpravidla obíhaly samizdatovou formou jako tzv. cirkuláty a nutno říci, že pokud v nich vůbec o vegetariánství byla řeč, tak spíše v pozitivní rovině, tj. co jíst, případně ještě kde to pořídit. Tyto důvody postupně padly konstituováním trhu s širokým sortimentem různých sojových, pšeničných a nejrůznějších dalších produktů a důležitých potravních doplňků.Po určité stagnaci v první polovině devadesátých let nabraly po masovějším zavedení e-mailu cirkuláty (a to nejenom potravní) druhý dech. A tentokrát už některé obsahovaly velmi zajímavé příspěvky k tématu. Problémem je v případě takto získaných informací hlavně nesnadná ověřitelnost některých sdělení či údajů a stejně nesnadné rozlišování mezi seriózní informací, lidovou tvořivostí, legrací či ještě něčím dalším (např. špatným překladem z kvalitního zahraničního materiálu).Problému s tzv. éčky, tj. přídatnými potravinářskými látkami - několik různě kvalitních cirkulátů na toto téma je šířeno i po mailu -, se věnuje nedávno vydaná kniha Dr. Terezy Vrbové Víme, co jíme aneb průvodce éčky v potravinách (vydalo nakladatelství EcoHouse v roce 2001 - není jistě bez zajímavosti, že v seznamu použité literatury v ní figuruje jediná česká publikace) a která rozhodně stojí za zakoupení.Zajímavé pasáže lze najít i v knize německých autorů Udo Pollmera a Brigitte Schmelzer-Sandtnerové Šokující pravda o potravinách (Fontána 2001), která je zaměřena na škodlivé látky v potravinách a celkové, pro spotřebitele nepříliš optimistické, směřování potravinářského průmyslu.Následný výčet úskalí některých “bezmasých” potravin pochází z různých zdrojů: zmíněných publikací (zvláště první z nich), tištěných i mailových cirkulátů, nejrůznějších letáčků a v neposlední řadě i osobních rozhovorů a zkušeností. Na většinu uvedených informací jsem narazil v různých podobách opakovaně, přesto se za jakoukoliv případnou nepřesnost omlouvám a rád se nechám poučit.Syřidla nutná k výrobě sýrů (údajně i ovčích a kozích) se vyrábějí ze žaludků novorozených telat, tzv. vegetariánské sýry (syřidlo pro jejich výrobu se vyrábí většinou z plísně) jsou u nás takřka úplně neznámé, a to i ve specializovaných obchodech.Želatina se vyrábí z kostí, kůže a pojivové tkáně - pouze namátkou se používá na dorty, jako nosná látka pro řadu potravních doplňků (lecitin, beta karoten ad.), jako základ mnoha cukrovinek včetně populárních medvídků, ale také do jogurtů, a to i do bílých (což je někdy dokonce i uvedeno na obalu), zmrzlin či některých dietních mléčných výrobků.Éčka, neboli přídatné potravinářské látky, která jsou (stoprocentně nebo alespoň jednou z možných výrobních metod) vyráběna z živých tvorů, lze rozdělit do tří skupin:Látky, které je u nás možno přidávat do naprosté většiny potravin: E 470, E 471, E 472 a-f, E 473, E 474, E 475, E 476, E 477, E 580, E 630, E 631, E 632, E 633, E 634, E 635, E 640, E 1100 (enzymy, které se získávají ze slinivek prasat a hovězího dobytka, v ČR není od roku 1997 považováno za přídatnou látku), E 1518.Látky, které se používají do konkrétních skupin potravinářských výrobků či jednotlivých potravin: E 120, E 304, E 422, E 432, E 433, E 434. E 435, E 436, E 442, E 479 b, E 481, E 482, E 483, E 491, E 492, E 493, E 494, E 495.Látky v České republice zakázané (legislativa v této oblasti se však neustále mění, takže se mohou snadno přehoupnout do jedné z předchozích kategorií, navíc na ně lze narazit v zahraničí): E 430, E 431, E 478, E 642, E 920.Z tohoto výčtu lze pro ilustraci uvést jako příklad konkrétních látek pocházejících výhradně z živých tvorů třeba E 120 - přírodní červené barvivo vyráběné z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius coccus, které se přidává do cukrovinek, zmrzlin, instantních polévek a nejrůznějších nápojů - nebo E 635 vyráběné ze zvířecího masa. To lze najít např. v sojové omáčce od Vitany…Dalším úskalím pro vegetariány jsou nejrůznější veřejné “stravovny”. Rozdíl mezi Prahou, kam přece jen pravidelně zavítávávají cizinci, kteří vehementně vyžadují skutečně vegetariánskou (či dokonce veganskou) krmi, a menšími městy či vesnicemi je stále dosti velký a leckdy jako by se spíš prohluboval. Dodnes se vám třeba může stát, že si, zvláště na venkově, dáte např. míchaná vejce na cibulce (s radostí, že i zde už je možno si objednat inzerované teplé “bezmasé” jídlo a nežmoulat tatranku), a něco jakoby nebylo úplně v pořádku. Inu – sádlo…Poměrně častá je také varianta, které soukromě říkám útlocitný kuchař. Jako bezmasé jídlo je na jídelním lístku inzerován obalovaný sýr - nejčastěji jsem následující situaci zažil s hermelínem. Při konzumaci ovšem zjistíte, že ten dobrý muž k němu přidává (a to rafinovaně, pod obal) plátek šunkového salámu...(Kuriózní je i situace, kdy v kolonce "bezmasá jídla" naleznete: čočka s párkem nebo smažený eidam se šunkou..., pozn. editorky.)Je ztrátou času pátrat po složení různých lahůdkových salátů, o nichž prodávající často – možná raději - nevědí vůbec nic, což jim ovšem nebrání je v případě potřeby, tj. příslušného zákazníka, vydávat za zaručeně bezmasé a následný poukaz na majonézou obalené nenápadné proužky nejrozličnějších salámů různým způsobem bagatelizovat. V zásadě totéž se dá říct i o mnoha “bezmasých” polévkách… 

Pokračovat na článek


Lidé, kteří rozdávají jídlo místo zbraní

Food Not Bombs... Toto nevšední hnutí pracuje zároveň v sociální i politické rovině. Na úrovni sociální jde o pravidelné rozdávání jídla zdarma všem potřebným, zejména bezdomovcům.Ve sféře politické se jedná o angažovanost v oblastech antimilitarismu, ochrany životního prostředí a „protiglobalizačních” kampaních. Filosofie aktivistů je založena na myšlence vytvářet aktivně společnost, ve které chtějí sami žít. Tj. společnost, kde nikdo nestrádá nedostatkem základních životních potřeb, společnost zároveň decentralizovanou a angažovanou, neboť nelze řešit problémy odstraňováním důsledků bez hledání příčin. Do toho zapadá i ona politická angažovanost. Celé hnutí vychází z anarchistických antiautoritářských myšlenek. Všechny skupiny jsou na sobě zcela nezávislé bez jakékoliv vnitřní hierarchie a jediné, co je spojuje, jsou ideje. Každý má stejně právoplatný hlas jako kdokoliv jiný a k dohodě dochází pouze na základě společného konsensu. Veškerých cílů je dosahováno striktně nenásilnými prostředky.Food Not Bombs se poprvé zformovali roku 1980 v Bostonu jako odnož protijaderného hnutí. Od té doby vzniklo na 200 lokálních skupin po celém světě, převážně však v Severní Americe a Evropě. Pravděpodobně nejznámější skupina pochází ze San Francisca, hlavně díky silnému tlaku státních orgánů, který je na ni trvale vyvíjen. Počet zatčených osob se zde za dobu více než deseti let přehoupl přes tisíc, velké množství příslušenství bylo zabaveno nebo zničeno, a to i včetně dvanácti aut.Vše totiž vychází z místní politiky vůči bezdomovcům, neboť město se řídí heslem „co oči nevidí, to srdce nebolí”, a proto je jakékoliv upozorňování na problém bezdomovectví přijímáno s krajní nevolí. Pokud k tomu připočteme politické aktivity a policii San Francisca - jednu z nejtvrdších ve Státech - je výsledek jasný. Ne všude jsou tyto aktivity spojeny s represí, jak dokládá řada jiných měst, kde je tato činnost přímo vítána.Samotné rozdávání jídla je přizpůsobeno možnostem té které skupiny. Jídlo se získává převážně zadarmo, zejména těsně před nebo po lhůtě spotřeby. Nazmar tak nepřijde jídlo, které by za normálních okolností bylo vyhozeno. Celá myšlenka spočívá v tom, že rozdávaná strava sama o sobě musí být co nejvíce šetrná k životnímu prostředí. Problém je v tom, že získat k něčemu takovému povolení úřadů je prakticky nemožné, i když je jídlo naprosto v pořádku. Toto slabé místo je zpravidla využíváno ze strany represe, bývá-li jaká.Velký důraz na způsob stravovaní má za následek, že strava je vegetariánská či přímo veganská, tj. bez jakýchkoliv produktů živočišného původu. Pokud chce člověk měnit své okolí, může klidně začít u svého žaludku a bude se mu to dařit. Chov zvířat způsobuje velké škody na životním prostředí, je energeticky náročný a špatně obhajitelný z etického hlediska. Na čtyřicet procent světové produkce obilnin končí neefektivně v žaludcích dobytka, zatímco lidstvo hladoví. Pokud jídlo pochází z místních zdrojů a nevozí se přes půl planety, tím lépe.Rozdávání stravy je nerozlučně spjato s rozdáváním informačních materiálů, ze kterých se člověk dozví, že zatímco se ve světě každý den vynaloží 2,5 miliardy dolarů na zbrojení, tak mezitím zemře přes 50 000 lidí na následky podvýživy.85 % obětí všech válek jsou civilisté.Téměř pětina lidstva nemá přístup ke zdravotně nezávadné vodě. Celkové roční výdaje na zbrojení přesahují všechny dluhy všech zemí třetího světa.Zbrojařský průmysl je po ropném největším průmyslovým odvětvím na světě.To jsou hlavní argumenty, které logicky vyplývají i ze samotného názvu hnutí. Aktivisté se angažují i v jiných oblastech pro tyto skupiny typické, jako jsou práva lidí i zvířat, vliv nadnárodních korporací atd.A jaká je situace u nás? Bezdomovci tu tvoří 0,35 % celkové populace. V Evropské unii je to více než dvojnásobek, takže máme asi co dohánět...První skupina Food Not Bombs vznikla v Praze roku 1997 a rozdávala jídlo na Střeleckém ostrově. Asi po roce zanikla, a to i vinou nátlaku ze strany policie.Po dalším roce vznikla skupina nová, složená z nových lidí, a působí na stejném místě vždy v neděli v 16.00 hod. Aktivisté rozdají vždy několik desítek porcí a za dobu své činnosti si vybudovali stálou klientelu.Pokud je autorovi tohoto článku známo, s represí se zatím nesetkala. Obdobná situace je i na Slovensku, kde Food Not Bombs působí pod názvem Jedlo namiesto zbraní, a to hned ve třech městech - Bratislavě, Trnavě a Košicích. Připadá mi, že více mediálně vystupují a jsou více provázaní s jinými aktivitami. 

Pokračovat na článek


Mylné mýty o cvičení – tohle je 16x fikce!

Mýty, báje a pověsti se netýkají jen historie, ale také sportu. Potažmo efektivity nejrůznějších cvičení. Vyvedeme vás z 16 případech mylných mýtů o cvičení z omylu! Některá zaručená fakta o efektivitě mnoha cvičení nemusí být tak úplně pravda. Tyto omyly a zdánlivé pravdy vznikly stejně podobně jako báje a pověsti v dějinách lidstva. A které to jsou?Mýtus první – Rychlé cvičení spálí více tukuZdánlivá pravda! Jako většina mýtů, není na tom ani zrnko pravdy. Buňky potřebují k přeformování tuku na energii kyslík, a proto není pravdou, že při rychlém cvičení spalujeme lépe. Při pomalém cvičení spalujeme až 4 x rychleji, protože zhluboka nadechujeme a vydechujeme. Navíc dlouhé a pomalé cvičení (např. perfect body, strečing, jóga) může nastavit vaše tělo na efektivnější spalování tuků z měkkých tkání.Mýtus druhý – Bez strečingu se zraníšZdánlivá pravda! Nikde nikdy nebylo dokázáno, že se díky protažení před samotným cvičením vyhnete zranění. A nikde nikdy nebylo dokázáno, že se bez protahování před sportovním výkonem zranilo více osob, než bez něj. Samozřejmě se strečingem budete vždy pružnější – kdykoli.Mýtus třetí – zvedáním těžkých břemen získáte „korbu“ jako kulturistaZdánlivá pravda! Kulturista formuje svoji postavu kombinací silového tréninku, stravy a proteinů. Takže pokud nepraktikujete cíleně a důsledně všechno, nikdy těla kulturisty nedosáhnete. Navíc ženy nemají dostatek testosteronu na získání tak hodně „chlapsky“ vymakaných svalů.Mýtus čtvrtý  – jen zvedáním těžké váhy se stanete silnějšímiZdánlivá pravda! Dobře, získáte sílu, ale není to jediný způsob jak se stát silnějším. Je více různých typů tréninku který dodá větší sílu i svalovou hmotu. Třeba při kombinovaných cvicích – tedy mrtvé tahy, dřepy, benchpress, tlaky na ramena, shyby –  tudy vede cesta k síle. A promýšlejte svůj trénink, protože jedině to je cesta k úspěchu. Navíc důležitá nejsou doporučení ostatních, ale spíše to, co vyhovuje vám. Mýtus pátý – bez ochlazení organismu po cvičení, budou svaly boletZdánlivá pravda! Je vlastně velmi málo vědecky podloženo, že je nutno po cvičení zpomalit a zklidnit (tedy zchladit) organismus a docvičit zvolna. Když australští vědci udělali test, při němž se někteří cvičenci po cvičení zahřáli a jiní zchladili, nevyšlo vůbec průkazně, zda je nutno skutečně na konci cvičení zvolnit. Mýtus šestý – k lepšímu výkonu musíte zhubnoutZdánlivá pravda! Nesnažte se hubnout omezenou stravou. Tak si zaděláte na ještě větší problém. Snížením kalorií, dietou a hladověním totiž ztratíte více svalové hmoty, než tělesného tuku. Ten lze upravit a odbourat jen správnou a vhodnou úpravou jídelníčku s menšími a častějšími porcemi, bohatými na ty správné živiny. Mýtus sedmý – pitím kávy před cvičením více vypotíteZdánlivá pravda! Samozřejmě kofein z kávy organismus „nakopne“ k lepšímu výkonu, ale nepomůže vypotit více než bez vypité kávy těsně před sportováním. Budete se potit stejně jako ten, kdo si dal namísto kávy sklenku vody. Maximálně častěji a dříve navštívíte toaletu – káva je močopudná.Mýtus osmý – cvičením na lačný žaludek spálíte více tukuZdánlivá pravda! Zatímco některé studie tvrdí, že hladové tělo spaluje více tuku, jiní vědci tvrdí, že strava nemá na spalování tuků žádný vliv. A vědí, co říkají. Pokud chcete zhubnout, musíte mít dostatek sil a energie na cvičení. A to bez stravy nejde. Bez ní pohoříte. Tak vyživujte své tělo správnou stravou hodinu před cvičením a hodinu po něm. Vyhněte se hladu, tělo si při něm ukládá tuky do zásoby.A příště pokračujeme další osmičkou překvapivých zdánlivých pravd a mýtů.

Pokračovat na článek



Výsledky vyhledávání v sekci: Zdraví

10 nejzdravějších potravin planety

Chcete vědět co jíst, abyste byli zdraví a v pohodě? Máme pro vás desítku nejzdravějších potravin planety! Následující desítka superzdravých potravin by měla být co nejvíce a co nejčastěji obsažena ve vašem jídelníčku.Nejzdravější potravina číslo jedna – citrónyProč jsou citrony zdravé – jeden citron obsahuje více než 100 % denního příjmu vitaminu C doporučovaný pro lidský organismus k posílení imunity a správné hladiny cholesterolu i kostí. Navíc citrusové flavonoidy nalezené v citronech mohou pomoci zastavit růst rakovinových buněk.Náš tip – Přidejte plátek citronu do svého zeleného čaje. Jedna studie zjistila, že citrusové plody včetně citronu, zvyšují schopnost těla vstřebávat antioxidanty v čaji o 80 %.Nejzdravější potravina číslo dvě – brokoliceProč je brokolice zdravá – již pouze jeden střední stonek brokolice obsahuje více než 100 % doporučeného denního množství vitamínu K a téměř 200 % doporučené denní dávky vitamínu C. Oba patří ke dvěma základním stavebním živinám kostí. A bonus navíc – stejné množství pomáhá odvrátit rakovinové bujení.Mnoho lidí si na brokolici moc často nepochutná, prý kvůli nevábné chuti. To však není pravda, i z brokolice se dají připravit výborné recepty.Náš tip – Upravte si brokolici v mikrovlnné troubě a zachováte v ní až 90 % vitamínů C. Při přípravě v páře se udrží 66 % procent Káčka a Céčka.Nejzdravější potravina číslo tři – tmavá (hořká) čokoládaProč je tmavá čokoláda zdravá – jen několik kostiček kvalitní hořké čokolády s obsahem více než 60% kakaa, může snížit krevní tlak u jinak zdravých osob. Kakaový prášek je totiž bohatý na flavonoidy a antioxidanty. Ty prokazatelně snižují vysoký cholesterol.Náš tip – Tmavá hořká čokoláda obsahuje asi 53,5 mg flavonoidů, mléčná čokoláda jich má méně než 14 mg.Nejzdravější potravina číslo čtyři – bramboryProč jsou brambory zdravé - jedna červená brambora obsahuje 66 mikrogramů kyseliny listové, což odpovídá stejnému množství nalezenému v jednom šálku špenátu či brokolice. Brambory jsou nápomocné i při boji s rakovinou a v podstatě je to složka potravy, kterou potřebujete pro své tělo každý den.Co k tomu dodat, dopřávejte si bramborový salát nejen k štědrovečernímu stolu.Náš tip – Dejte si jednu vařenou bramboru před hlavním jídlem. Výzkum ukazuje, že tím si pomůžete spálit až o 25% více tuku, než když si ji nedáte. Napomáhá tomu jak kyselina listová, tak škroby obsažené v bramborách.Nejzdravější potravina číslo pět – lososProč je losos zdravý – je velkým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou spojeny se sníženým rizikem onemocnění srdce, depresemi, nebo rakovinou. Již jedna porce lososa obsahuje téměř 50 % denní dávky niacinu, který vás může ochránit před Alzheimerovou chorobou a problémy s pamětí i zapomínáním.Je doporučováno připravovat lososa dušením, čímž si ponechává spousty prospěšných látek.Náš tip – Kupujte si lososy ulovené z volné přírody, ne ty z chovů na farmách, které obsahují 6 x méně účinných látek.Nejzdravější potravina číslo šest – vlašské ořechyProč jsou vlašské ořechy zdravé - obsahují ze všech ořechů nejvíce omega-3 mastných kyselin, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu. Omega-3 mastné kyseliny prokazatelně zlepšují náladu, pomáhají v boji s rakovinou a mohou chránit před poškození sluncem.Náš tip – Mlsejte kvečeru ořechy, obsahují antioxidant melatonin, který reguluje spánek.Nejzdravější potravina číslo sedm – avokádoProč je avokádo zdravé – je bohaté na zdravé tuky, které se dle jedné studie osvědčily ve snižování cholesterolu asi o 22 %. Avokádo obsahuje více než polovinu denní dávky vlákniny a 40% doporučeného denního příjmu kyseliny listové, která je přínosná ke snížení rizika srdečních onemocnění.Náš tip – Přidáním avokáda do salátu si můžete 3-5x navýšit vstřebávání klíčových živin (např.beta-karotenu), než salátem bez něj.Nejzdravější potravina číslo osm – česnekProč je česnek zdravý – česnek je silný bojovník s nachlazením, chřipkou, zánětem nosohltanu i hrtanu. Zastavuje růst bakterií, včetně E. coli, přičemž allicin, složka přítomná v česneku, působí jako silný protizánětlivý prvek. A rovněž bylo prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku.Náš tip – Drcený čerstvý česnek uvolňuje nejvíce allicinu, jen pozor na to, aby se nerozvařil. Česnek vystavený vysokým teplotám po dobu delší než 10 minut ztrácí důležité živiny.Nejzdravější potravina číslo devět – špenátProč je špenát zdravý – špenát obsahuje lutein a zeaxantin, dva zesilující antioxidanty důležité pro zdravé oči. Nedávný výzkum zjistil, že mezi ovocem a zeleninou patří v boji proti rakovině špenát k těm nejúčinnějším.Náš tip – Špenát je zdravý a lze jej použít doslova do čehokoliv. Zkuste umixovat 1 šálek špenátu, 1 šálek nastrouhané mrkve, 1 banán, 1 šálek jablečného džusu a led. A máte super zdravý koktejl. Mňam!Nejzdravější potravina číslo deset – fazoleProč jsou fazole zdravé – jezte 4x týdně porci luštěnin (fazole, hrách, čočku) a omezíte značně (o 22%) riziko nejen srdečních onemocnění, ale také vzniku karcinomu prsu.Náš tip - Čím tmavší fazole jsou, tím více antioxidantů obsahují. Studie dokazují, že tmavé bobové slupky obsahují 40 x větší množství antioxidantů, než světlé bílé.Těchto 10 nejzdravějších potravin planety jsou osvědčení bojovníci pro vaše zdraví. Zařaďte je co nejvíce do svého jídelníčku a budete na nejlepší cestě k super-zdravému tělu.

Pokračovat na článek


Lesklé a zdravé vlasy: Jak na ně?

Všichni bychom si přáli mít krásné a zdravím zářící vlasy. Vlivem nesprávné péče nebo různými vnějšími vlivy však naše vlasy trpí, jsou poničené a vypadají nevzhledně. Mezi ty nejčastější problémy s vlasy, které trápí většinu lidské populace, patří lupy, vypadávání vlasů, mastné vlasy, suché vlasy a roztřepené konečky.Všechny tyto problémy mají různé příčiny, které lze ale velmi snadno vyřešit správnou a pravidelnou péčí. Proto je důležitá kvalitní vlasová kosmetika, která vám dopomůže ke zdravějším a krásnějším vlasům.1.  LupyJe známo, že jedním z nejrozšířenějších onemocnění pokožky hlavy jsou lupy projevující se bílými šupinkami kůže, které se odlupují a odpadávají z hlavy na oblečení. V tomto případě vás může kůže na hlavě svědit a být suchá, nebo naopak příliš mastná. Za vznikem lupů většinou stojí hned několik příčin, jako je například přemnožení kvasinky Pytirosporum ovale, hormonální změny, stres nebo různé dráždivé aspekty. V boji proti lupům je dobré používat přípravky určené právě pro vlasy s lupy. Na trhu v současné době existují účinné šampony proti lupům, které jsou dokonce vhodné i pro barvené vlasy. Dalšími skvělými pomocníky v boji proti lupům jsou speciální kondicionéry, nebo hydratační masky, které pokožku hlavy perfektně ozdraví.2.  Vypadávání vlasůProblém s vlasy, který asi nejvíce působí na psychiku mužů i žen, je vypadávání vlasů. Pokud vám padají vlasy v běžném množství, jedná se o běžný fyziologický proces obměny vlasu, kdy je na jeho místě již připravený vlas nový. Jestli vám ale padají vlasy více než obvykle, je dobré začít tento problém řešit. Padání vlasů může být dědičné, nebo podmíněné hormonálními změnami a to například v těhotenství nebo během menopauzy. Dalšími důvody může být poruchy látkové výměny, špatná strava nebo stres.Přípravky proti vypadávání vlasů většinou obsahují látku Aminexil, která zabraňuje tvrdnutí kolagenu a vápníkových solí kolem vlasového váčku. Prodlužuje fázi růstu vlasů a zvyšuje jejich hustotu.V současné době jsou na trhu různé účinné kúry, šampony a tonika, které velmi úspěšně bojují proti tomuto problému.3.  Mastné a suché vlasyMastné nebo naopak suché vlasy trápí snad skoro každého. V případě mastných vlasů tento problém vzniká zvýšenou produkcí tuku v mazových žlázách. Tento jev se velmi často vyskytuje v pubertě, těhotenství nebo klimakteriu. Suché vlasy zase postrádají jakýkoliv lesk a většinou jsou způsobeny sníženou funkcí mazových žláz. Dalším důvodem také může být pobývání v místnosti s příliš suchým vzduchem, nebo častým fénováním. I tyto problémy vám v dnešní době pomohou skvěle vyřešit speciální šampony, balzámy, spreje a masky, které mají za úkol navrátit stav vaší pokožky do normálu.4.  Roztřepené konečkyPokud mají vaše vlasy roztřepené konečky, problém bývá velmi často spojený s teplotou. Působení slunečního záření, horké fénování nebo používání žehliček na vlasy-to vše má na roztřepené a poničeně konečky vliv. Nejlepší způsob jak tento problém vyřešit, je vlasy nechat pravidelně zastřihnout a dále pak používat speciální hydratační kondicionéry a balzámy na přímo na vaše konečky.5.  Jak správně používat vlasovou kosmetikuPokud chcete podpořit pozitivní účinky vlasové kosmetiky, je dobré ji nejen používat, ale také podpořit dodržováním správných zásad mytí a česání. Vlasy totiž není nikdy dobré mýt příliš horkou vodou. Ta totiž vysušuje nejen pokožky hlavy, ale také vlasy samotné. Při nanášení šamponu je dobré nalít si jej nejprve do dlaně a zředit vodou tak, aby vznikla pěna. Tu potom zlehka vetřete krouživými pohyby do vlasů. Po samotném mytí vlasů šamponem přichází na řadu jejich opláchnutí, které byste měli provést důkladně a velmi pečlivě. Stylisté i přední kadeřníci doporučují vlasy oplachovat 1-2 minuty. Těsně po mytí byste vlasy neměli česat hned, protože jsou velmi citlivé a náchylné k poničení. Až když vám lehce proschnou, je dobré pročesat je opatrně hřeben s velkými řídkými zuby. Díky tomu se tak vyvarujete jejich vytržení, poničení nebo případnému zamotání.

Pokračovat na článek


Tipy a rady: Vyžeňte tuky z těla ven!

Patříte mezi lidi, kteří si dávají předsevzetí? Pokud ano, rozhodně čtěte dál. Pokud ne, stejně pokračujte. Udělat něco pro sebe, začít se hýbat a formovat svou postavu, totiž můžete kdykoli. Zvlášť když budete mít dostatek informací jak na to, aby byl výsledek uspokojivý a viditelný. Klíčem je rozhodně rozumný pohybový a stravovací plán, který byste si měli dobře promyslet a nastavit. Snad Vám přijde vhod naše desatero, v němž se snoubí obě tyto složky. Jedno bez druhého totiž při hubnutí nefunguje. V následujících deseti bodech tedy získáte rady obvykle vedoucí k maximálnímu efektu cvičebního úsilí, týkající se jak vlastní pohybové aktivity, tak stravování.Tipy na cvičeníPřed cvičením je třeba organismus prohřátZtuhlé svaly a klouby tak ochráníte před možným zraněním. Vhodné je například protažení na zemi (strečink), rozcvičení na rotopedu, běhátku či série poskoků přes švihadlo. V domácích podmínkách můžete zkusit alespoň pochodování na místě (s výše zvedanými koleny), (po)dřepy, pár výskoků či poskoků ze dřepu, kroužení pažemi a jiné rotační pohyby.Sledujte hladinu tukuJak nejlépe měřit výsledky svého snažení? Pomocí krejčovského metru. Obvod pasu a břicha vám mohou říct víc než denní balancování na nepřesné váze. Pravidelné cvičení přispívá k úbytku tuku a zároveň podporuje napětí a přiměřené posílení svalů. Ty jsou těžší než tuk, takže sledování váhy není tak směrodatné.Cvičte pravidelněLepší je cvičit a sportovat pravidelně a třeba jen 30 minut obden než jednou za týden dvě hodiny najednou,což vede spíše k bolestem a úrazům.Při cvičení správně dýchejteBěhem cvičení dbejte na správné dýchání. Během zatínání svalu (svalů) zpravidla vydechujte, při uvolňovací fázi cviku následuje nádech.Po cvičení strečinkCvičení nejlépe zakončíte celkovým uvolněním, vydýcháním a protažením svalů neboli strečinkem.Výživové tipySprávná strava při cvičení. Pravidelná pohybová aktivita přispívá ke zrychlení metabolismu a tělo zároveň musí vykrýt energii potřebovanou na pohyb. Nejlépe ji doplníme kvalitními sacharidy (např. celozrnným pečivem, tmavé nestačí!) a ihned po tréninku (do 30 min) je vhodné ovoce. Důraz na kvalitní bílkoviny ve výživě (např. nízkotučné neslazené mléčné výrobky, libové drůbeží i červené maso, ryby a občas luštěniny) pomůže regeneraci svalů, jejich posílení v závislosti na cvičení i redukci tělesného tuku.Dodržujte pitný režim a jezte vlákninuBěhem cvičení se víc potíte. Důležitý je dostatečný celodenní přísun neslazených a bublinkami nesycených tekutin (dva doušky za hodinu, tj. 2x150 ml vody či ovocného čaje) a potravin bohatých na vlákninu, která dobře váže vodu v těle, zejména zeleniny. Přísun vlákniny je také důležitý k regulaci hladiny cukru v krvi, což přispívá k lepšímu využití energie a tuků, které ztrácejí tendenci se ukládat.Necvičte s plným žaludkemNikdy byste neměli cvičit s plným břichem. Cvičit na lačno však také není vhodné. Zhruba půl hodiny před pohybem můžete tělu dodat potřebnou energii například ve formě středně velkého jablka nebo jiného ovoce. A do půl hodiny po cvičení znovu snězte další porci ovoce.Nezanedbávejte ani kvalitní tukyVybírejte si např. nepražené a nesolené ořechy (hrst obden), mořské tučné ryby (2-3x týdně), olivový olej (1 lžíci denně) a avokádo (1-2 ks týdně, např. ve formě pomazánky na celozrnný chléb k snídani či přesnídávce).Jezte 6-7krát denněStrava dodaná v menších porcích, zato častěji, je pro pokrytí energetických nároků těla a udržení metabolismu na vyšších obrátkách výhodnější než její obří porce snědené z hladu po práci nebo po cvičení.

Pokračovat na článek


Spíte dobře?

Nemáme to věru vůbec jednoduché. Život se zdá být stále hektičtější. Náš běžný pracovní den na nás klade stále větší nároky. Musíme se hodně otáčet, abychom pokryli své existenční, společenské případně luxusní nároky. Jednoduché to nemáme ani co se týče vtahů: slušného člověka aby jeden pohledal, natož aby ho donutil s námi žít ve společné domácnosti. A když už se to nakonec podaří, začíná to nejtěžší, co vůbec lze – život v páru. A to je teprve problémů a stresů!Všechny ty problémy se na nás samozřejmě projevují. Aby toho nebylo málo, musíme totiž ještě být krásné a navíc v pohodě. Jak to ale při tom všem udělat?Je jasné, že čím větší si dopřejeme zápřah, tím promyšlenější musíme mít způsob regenerace. Jinak zákonitě musíme zkolabovat. Nejdelší regenerací, kterou si dopřáváme každý den, aniž bychom si to uvědomovali, je náš spánek. Proto také velmi záleží, zda bude dostatečně kvalitní.Nikdo přesně neví, co znamená optimální doba spánku a jestli něco takového vůbec existuje. Jedna věc je však jistá – spíme proto, abychom dopřáli dostatek odpočinku svému tělu i své duši a cítili se ráno odpočatí a svěží. Proto nás samozřejmě zajímá, zda existují nějaké možnosti, jak svůj spánek zkvalitnit a využít dobu nočního odpočinku na maximum. Pojďme se tedy podívat, co pro to můžeme udělat:1. Respektujte své vnitřní hodinyJako všechno v přírodě jsme i my naprogramováni na určitý cyklus. To je také důvodem, proč máme problémy v momentě, kdy překročíme časové pásmo. Naše naprogramované časy vstávání a usínání jdou najednou proti hodinám, které najednou mají hodinovou ručičku stále na špatném místě.Ano, jsme naprogramováni nějakým způsobem, a buď toho můžeme využít ve svůj prospěch, nebo to můžeme ignorovat. Což děláme za určitých okolností všichni. Typickým případem je páteční nebo sobotní večer. Po dlouhém a únavném pracovním týdnu uděláme něco, co absolutně nerespektuje naše vnitřní hodiny a co jde přímo proti našemu vnitřnímu nastavení. Jak se taková akce asi projeví v pondělí ráno, když máme jít zase do práce? Budeme se cítit odpočatí a svěží? Nebo budeme ještě více unavení, než jsme byli v pátek?Základní pravidlo pro zdravý a osvěžující spánek zní: vstávejte každý den ve stejnou dobu bez ohledu na to, v kolik jste šli večer spát.2. Budujte si správné návyky pro zdravý spánekVětšina toho, co děláte ve večerních hodinách, pravděpodobně ovlivní kvalitu vašeho nočního spánku. Pokud si tedy před spaním dopřáváte bohaté večeře, intenzivní cvičení nebo dokonce kávu nebo energetické nápoje, asi to vašemu spánku příliš nepomůže. Tohle jsou ale věci, které jsou všeobecně známy, a slyšel o nich snad každý. Ale jsou i další věci, které váš spánek ovlivňují, ale nejsou tolik v povědomí, jako například že spát byste měli v klidném a tichém prostředí, že vaše ložnice by měla být dostatečně větratelná, že by v ní neměl být slyšet hluk z ulice, atd. Ale také že byste měli před spaním omezit působení „blue light“, neboli světla z počítačových a televizních monitorů před spaním.3. Vytvořte si vlastní rituályJe s podivem, jaký vliv mohou mít rituály na váš spánek. Zkuste se zamyslet, co všechno pravidelně děláte před usnutím. Pokud těmto činnostem dáte pevné pořadí a vytvoříte z nich systém, který budete pravidelně každý den opakovat (večerní hygiena, nastavení budíku, přečtení několika stránek z vaší oblíbené knihy, atd), vaše tělo začne postupně odesílat signály do mozku, že spaní už je blízko. Tak vaše podvědomí začne vaše tělo připravovat na spánek, který vás čeká. Uvidíte, že časem budete usínat rychleji.Někteří lidé používají také „spánkové aroma“, které vyvolává asociace na spánek. Ať už jde o vonný olej nebo vonné svíčky, jsou volně k dostání, takže si můžete vytvořit dostatečnou zásobu, pokud vám tato „spánková terapie“ pomáhá. I ji můžete zařadit do svého večerního rituálu. Pokud si zvolíte nějakou uklidňující nebo relaxační vůni, která vás neruší, bude určitě příjemné usínat v provoněné místnosti.4. Využijte sílu světlaNáš mozek je naprogramován tak, aby upadl do spánku, je-li ve tmě. Je tedy jasné, že nejlepší pro náš organizmus je spaní ve tmě nebo alespoň v šeru. Jak je to ale s probouzením? Podle této logiky ostré světlo udržuje bdělost. V praxi to tedy znamená, že pokud nás ráno budí ostrý zvuk budíku a musíme vstávat, ještě když je venku tma, znamená to pro náš organizmus velký šok a stres.Je-li to i váš případ a vaše zaměstnání vyžaduje vstávání v těchto nepřirozených podmínkách, uvažujte o možnosti pořídit si do ložnice stmívač a nastavit ho tak, aby ráno simuloval rozednění. Tak se vaše probouzení přiblíží běžným podmínkám, kdy vás budí denní světlo za oknem.5. Využijte v ložnici zenové prvkyJak to vypadá ve vaší ložnici? Máte všude dokonalý pořádek a perfektní systém? Nebo to u vás vypadá jako po výbuchu, všude je poházené oblečení, police jsou přeplněné knihami a časopisy nebo se tam dokonce válí prázdně plechovky od koly nebo od piva a další neidentifikovatelné „smetí“?Nevěřili byste, jaký vliv má na vaše pocity i na atmosféru v místnosti, zda je přeplněná nebo zda je v ní systém a pořádek. Jakmile se zbavíte věcí, které nepotřebujete, prostor získá více klidu a harmonie. Pokud jste v místnosti, kde na vás každá věc volá, že je s ní ještě třeba něco udělat nebo ji uklidit nebo jinak dořešit, nikdy nebudete v klidu. Nepořádek a neuspořádaný systém působí negativně a rušivě.Zamyslete se proto nad organizací věcí ve svém bytě nebo alespoň v místě, kde spíte. Uvidíte, že pokud uspořádáte věci tak, aby od vás už nevyžadovaly žádnou další akci, budete si moci svůj odpočinek v takovém prostoru více vychutnat.6. Připravte si kvalitní spánek už během dneUž vidím, co všechno se vám teď honí hlavou. Co to jako znamená? Jako že se budu celý den kontrolovat, abych se mohl v noci pořádně vyspat? To po mě snad nikdo nemůže chtít!!!Tak jsem to ale vůbec nemyslela. Myslím tím všeobecně zdravé návyky, které běžně zahrnujeme do svých dní a které mají vliv i na náš spánek. Především následující jsou určitě velkým přínosem při přípravě cesty od bdělosti k hlubokému spánku:• Cvičení a sport.Patříte-li k těm, kteří do svého denního rozvrhu zahrnou i pravidelné cvičení nebo jiný sport, pravděpodobně se vám úspěšně daří s jeho pomocí snížit hladinu stresu a uvolnit endorfiny. Časem se naučíte rozpoznávat, že se to projevuje večer, když usínáte snadněji, i ráno, když se odpočatí probouzíte.• Pestrá lehká strava.Pokud jíte přes den správné věci a zároveň se vyhýbáte nezdravým a těžkým jídlům, která zatěžují trávicí trakt, je velmi pravděpodobné, že večer budete klidnější a šťastnější, což také ovlivní váš spánek.• Kouření a alkohol.Kouření je nezdravé a navíc je to stimulant, takže je jasné, že na váš spánek má vliv i množství zapálených cigaret během dne. Pokud jde o alkohol, tak jeho vliv na kvalitu spánku byl rovněž prokázaný. Pijete-li moc, zatěžuje to vaše játra a ledviny a tato zátěž nedovolí vašemu tělu, aby se po alkoholovém večírku cítilo odpočinuté a svěží.Jedna sklenka vína před spaním však naopak může zlepšit jak vaše usínání, tak i vaše spaní. Stačí k tomu přidat příjemnou uklidňující hudbu, případně uklidňující vůni. Tím vším se sníží pocit napětí7. Spánková hygienaPokud si myslíte, že pojem „spánková hygiena“ odkazuje na večerní mytí nebo na míru čistoty během spánku, je to jen část pravdy. Spánková hygiena zahrnuje všechny podmínky, které přispívají k dobrému spaní:• Od pozdního odpoledne (4 až 6 hodin před usnutím) nepijte kávu, černý nebo zelený čaj, kolu ani energetické nápoje a omezte i jejich požívání během dne. Jejich povzbudivý vliv na organizmus ruší spánek.• Vynechejte večer těžká jídla, poslední pokrm zařaďte 3 až 4 hodiny před ulehnutím.• Váš spánek může zlepšit lehká procházka po večeři. Naopak cvičení 3 až 4 hodiny před ulehnutím může spánek narušit.• Po večeři už neřešte důležitá témata, která vás mohou rozrušit. Snažte se naopak nějakou příjemnou činností zbavit stresu a připravit se na spánek.• Alkohol před usnutím kvalitu spánku zhoršuje.• Kouření před usnutím narušuje kvalitu spánku, neboť nikotin rovněž organizmus povzbuzuje.• Postel i ložnici užívejte pouze k spánku (nebo k sexu), odstraňte z ložnice televizi, nejezte v posteli, nečtěte si, ani v ní přes den neodpočívejte.• V ložnici minimalizujte hluk a světlo a zajistěte vhodnou teplotu (nejlépe 18 – 20°C)• Uléhejte a vstávejte každý den včetně víkendu ve stejnou dobu plus mínus 15 minut).• Omezte pobyt v posteli na nezbytně nutnou dobu. V posteli se zbytečně nepřevalujte.

Pokračovat na článek