Notice: Undefined index: none in /home/tobo/web/inzine.cz/public_html/application/classes/stalk.php on line 4808

Notice: Undefined variable: ub in /home/tobo/web/inzine.cz/public_html/application/classes/stalk.php on line 146

Notice: Undefined variable: ub in /home/tobo/web/inzine.cz/public_html/application/classes/stalk.php on line 153

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /home/tobo/web/inzine.cz/public_html/application/classes/stalk.php on line 153
ZAJÍMAVOSTI | Internetový magazín - InZine.cz

Výsledky vyhledávání pro dotaz zajímavosti

Výsledky vyhledávání v sekci: Lifestyle

Jste skutečně vegetariány?

Vegetariánem se člověk stává z důvodů náboženských, etických či zdravotních, které se mohou (jako v případě autora těchto řádek) různě prolínat a prostupovat. Fakt, že ne všechno, co je obecně za bezmasé považováno nebo dokonce i deklarováno, je skutečně bezmasé, je znám poměrně malému okruhu lidí. Nebude proto na škodu si všimnout těchto věcí poněkud blíže, aby ten, kdo maso či podobné produkty (tuky, kosti, kůži ad.) požívat nechce, tak ani z nevědomosti nemusel činit nebo se o to alespoň mohl podle svého nejlepšího svědomí snažit.Mimochodem: fakt, že se něco nachází tam, kde by se to nacházet nemělo, platí i pro jiné potraviny či látky: lepek, laktóza, kakao, cukr a mnohé další. V případě závažnějších zdravotních důvodů k nekonzumaci toho či onoho se po požití příslušného produktu mohou projevit negativní důsledky, někdy třeba i hodně výrazné. Poněkud deprimující je, že všechno prostě ohlídat nejde. Ilustrativní je např. fakt, že bezlepkové pečivo je často vyráběno na strojích, které střídavě zpracovávají i běžnou produkci, takže v určitém množství bezlepkového pečiva prostě lepek je…Složení výrobku uváděné na obalu nelze brát bohužel úplně vážně, v našich podmínkách navíc často buď zcela chybí nebo je neúplné či příliš obecné (např. údaje typu “přírodní” nebo “přírodně identické barvivo” či “konzervační látky”). A opravdu věrohodných informací o škodlivosti či skutečném složení toho kterého výrobku není stále dostatek.Takovéto údaje (většinou s tajemným odérem čehosi zakázaného a tedy vlastně trestného) před rokem 1989 zpravidla obíhaly samizdatovou formou jako tzv. cirkuláty a nutno říci, že pokud v nich vůbec o vegetariánství byla řeč, tak spíše v pozitivní rovině, tj. co jíst, případně ještě kde to pořídit. Tyto důvody postupně padly konstituováním trhu s širokým sortimentem různých sojových, pšeničných a nejrůznějších dalších produktů a důležitých potravních doplňků.Po určité stagnaci v první polovině devadesátých let nabraly po masovějším zavedení e-mailu cirkuláty (a to nejenom potravní) druhý dech. A tentokrát už některé obsahovaly velmi zajímavé příspěvky k tématu. Problémem je v případě takto získaných informací hlavně nesnadná ověřitelnost některých sdělení či údajů a stejně nesnadné rozlišování mezi seriózní informací, lidovou tvořivostí, legrací či ještě něčím dalším (např. špatným překladem z kvalitního zahraničního materiálu).Problému s tzv. éčky, tj. přídatnými potravinářskými látkami - několik různě kvalitních cirkulátů na toto téma je šířeno i po mailu -, se věnuje nedávno vydaná kniha Dr. Terezy Vrbové Víme, co jíme aneb průvodce éčky v potravinách (vydalo nakladatelství EcoHouse v roce 2001 - není jistě bez zajímavosti, že v seznamu použité literatury v ní figuruje jediná česká publikace) a která rozhodně stojí za zakoupení.Zajímavé pasáže lze najít i v knize německých autorů Udo Pollmera a Brigitte Schmelzer-Sandtnerové Šokující pravda o potravinách (Fontána 2001), která je zaměřena na škodlivé látky v potravinách a celkové, pro spotřebitele nepříliš optimistické, směřování potravinářského průmyslu.Následný výčet úskalí některých “bezmasých” potravin pochází z různých zdrojů: zmíněných publikací (zvláště první z nich), tištěných i mailových cirkulátů, nejrůznějších letáčků a v neposlední řadě i osobních rozhovorů a zkušeností. Na většinu uvedených informací jsem narazil v různých podobách opakovaně, přesto se za jakoukoliv případnou nepřesnost omlouvám a rád se nechám poučit.Syřidla nutná k výrobě sýrů (údajně i ovčích a kozích) se vyrábějí ze žaludků novorozených telat, tzv. vegetariánské sýry (syřidlo pro jejich výrobu se vyrábí většinou z plísně) jsou u nás takřka úplně neznámé, a to i ve specializovaných obchodech.Želatina se vyrábí z kostí, kůže a pojivové tkáně - pouze namátkou se používá na dorty, jako nosná látka pro řadu potravních doplňků (lecitin, beta karoten ad.), jako základ mnoha cukrovinek včetně populárních medvídků, ale také do jogurtů, a to i do bílých (což je někdy dokonce i uvedeno na obalu), zmrzlin či některých dietních mléčných výrobků.Éčka, neboli přídatné potravinářské látky, která jsou (stoprocentně nebo alespoň jednou z možných výrobních metod) vyráběna z živých tvorů, lze rozdělit do tří skupin:Látky, které je u nás možno přidávat do naprosté většiny potravin: E 470, E 471, E 472 a-f, E 473, E 474, E 475, E 476, E 477, E 580, E 630, E 631, E 632, E 633, E 634, E 635, E 640, E 1100 (enzymy, které se získávají ze slinivek prasat a hovězího dobytka, v ČR není od roku 1997 považováno za přídatnou látku), E 1518.Látky, které se používají do konkrétních skupin potravinářských výrobků či jednotlivých potravin: E 120, E 304, E 422, E 432, E 433, E 434. E 435, E 436, E 442, E 479 b, E 481, E 482, E 483, E 491, E 492, E 493, E 494, E 495.Látky v České republice zakázané (legislativa v této oblasti se však neustále mění, takže se mohou snadno přehoupnout do jedné z předchozích kategorií, navíc na ně lze narazit v zahraničí): E 430, E 431, E 478, E 642, E 920.Z tohoto výčtu lze pro ilustraci uvést jako příklad konkrétních látek pocházejících výhradně z živých tvorů třeba E 120 - přírodní červené barvivo vyráběné z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius coccus, které se přidává do cukrovinek, zmrzlin, instantních polévek a nejrůznějších nápojů - nebo E 635 vyráběné ze zvířecího masa. To lze najít např. v sojové omáčce od Vitany…Dalším úskalím pro vegetariány jsou nejrůznější veřejné “stravovny”. Rozdíl mezi Prahou, kam přece jen pravidelně zavítávávají cizinci, kteří vehementně vyžadují skutečně vegetariánskou (či dokonce veganskou) krmi, a menšími městy či vesnicemi je stále dosti velký a leckdy jako by se spíš prohluboval. Dodnes se vám třeba může stát, že si, zvláště na venkově, dáte např. míchaná vejce na cibulce (s radostí, že i zde už je možno si objednat inzerované teplé “bezmasé” jídlo a nežmoulat tatranku), a něco jakoby nebylo úplně v pořádku. Inu – sádlo…Poměrně častá je také varianta, které soukromě říkám útlocitný kuchař. Jako bezmasé jídlo je na jídelním lístku inzerován obalovaný sýr - nejčastěji jsem následující situaci zažil s hermelínem. Při konzumaci ovšem zjistíte, že ten dobrý muž k němu přidává (a to rafinovaně, pod obal) plátek šunkového salámu...(Kuriózní je i situace, kdy v kolonce "bezmasá jídla" naleznete: čočka s párkem nebo smažený eidam se šunkou..., pozn. editorky.)Je ztrátou času pátrat po složení různých lahůdkových salátů, o nichž prodávající často – možná raději - nevědí vůbec nic, což jim ovšem nebrání je v případě potřeby, tj. příslušného zákazníka, vydávat za zaručeně bezmasé a následný poukaz na majonézou obalené nenápadné proužky nejrozličnějších salámů různým způsobem bagatelizovat. V zásadě totéž se dá říct i o mnoha “bezmasých” polévkách… 

Pokračovat na článek


Lidé, kteří rozdávají jídlo místo zbraní

Food Not Bombs... Toto nevšední hnutí pracuje zároveň v sociální i politické rovině. Na úrovni sociální jde o pravidelné rozdávání jídla zdarma všem potřebným, zejména bezdomovcům.Ve sféře politické se jedná o angažovanost v oblastech antimilitarismu, ochrany životního prostředí a „protiglobalizačních” kampaních. Filosofie aktivistů je založena na myšlence vytvářet aktivně společnost, ve které chtějí sami žít. Tj. společnost, kde nikdo nestrádá nedostatkem základních životních potřeb, společnost zároveň decentralizovanou a angažovanou, neboť nelze řešit problémy odstraňováním důsledků bez hledání příčin. Do toho zapadá i ona politická angažovanost. Celé hnutí vychází z anarchistických antiautoritářských myšlenek. Všechny skupiny jsou na sobě zcela nezávislé bez jakékoliv vnitřní hierarchie a jediné, co je spojuje, jsou ideje. Každý má stejně právoplatný hlas jako kdokoliv jiný a k dohodě dochází pouze na základě společného konsensu. Veškerých cílů je dosahováno striktně nenásilnými prostředky.Food Not Bombs se poprvé zformovali roku 1980 v Bostonu jako odnož protijaderného hnutí. Od té doby vzniklo na 200 lokálních skupin po celém světě, převážně však v Severní Americe a Evropě. Pravděpodobně nejznámější skupina pochází ze San Francisca, hlavně díky silnému tlaku státních orgánů, který je na ni trvale vyvíjen. Počet zatčených osob se zde za dobu více než deseti let přehoupl přes tisíc, velké množství příslušenství bylo zabaveno nebo zničeno, a to i včetně dvanácti aut.Vše totiž vychází z místní politiky vůči bezdomovcům, neboť město se řídí heslem „co oči nevidí, to srdce nebolí”, a proto je jakékoliv upozorňování na problém bezdomovectví přijímáno s krajní nevolí. Pokud k tomu připočteme politické aktivity a policii San Francisca - jednu z nejtvrdších ve Státech - je výsledek jasný. Ne všude jsou tyto aktivity spojeny s represí, jak dokládá řada jiných měst, kde je tato činnost přímo vítána.Samotné rozdávání jídla je přizpůsobeno možnostem té které skupiny. Jídlo se získává převážně zadarmo, zejména těsně před nebo po lhůtě spotřeby. Nazmar tak nepřijde jídlo, které by za normálních okolností bylo vyhozeno. Celá myšlenka spočívá v tom, že rozdávaná strava sama o sobě musí být co nejvíce šetrná k životnímu prostředí. Problém je v tom, že získat k něčemu takovému povolení úřadů je prakticky nemožné, i když je jídlo naprosto v pořádku. Toto slabé místo je zpravidla využíváno ze strany represe, bývá-li jaká.Velký důraz na způsob stravovaní má za následek, že strava je vegetariánská či přímo veganská, tj. bez jakýchkoliv produktů živočišného původu. Pokud chce člověk měnit své okolí, může klidně začít u svého žaludku a bude se mu to dařit. Chov zvířat způsobuje velké škody na životním prostředí, je energeticky náročný a špatně obhajitelný z etického hlediska. Na čtyřicet procent světové produkce obilnin končí neefektivně v žaludcích dobytka, zatímco lidstvo hladoví. Pokud jídlo pochází z místních zdrojů a nevozí se přes půl planety, tím lépe.Rozdávání stravy je nerozlučně spjato s rozdáváním informačních materiálů, ze kterých se člověk dozví, že zatímco se ve světě každý den vynaloží 2,5 miliardy dolarů na zbrojení, tak mezitím zemře přes 50 000 lidí na následky podvýživy.85 % obětí všech válek jsou civilisté.Téměř pětina lidstva nemá přístup ke zdravotně nezávadné vodě. Celkové roční výdaje na zbrojení přesahují všechny dluhy všech zemí třetího světa.Zbrojařský průmysl je po ropném největším průmyslovým odvětvím na světě.To jsou hlavní argumenty, které logicky vyplývají i ze samotného názvu hnutí. Aktivisté se angažují i v jiných oblastech pro tyto skupiny typické, jako jsou práva lidí i zvířat, vliv nadnárodních korporací atd.A jaká je situace u nás? Bezdomovci tu tvoří 0,35 % celkové populace. V Evropské unii je to více než dvojnásobek, takže máme asi co dohánět...První skupina Food Not Bombs vznikla v Praze roku 1997 a rozdávala jídlo na Střeleckém ostrově. Asi po roce zanikla, a to i vinou nátlaku ze strany policie.Po dalším roce vznikla skupina nová, složená z nových lidí, a působí na stejném místě vždy v neděli v 16.00 hod. Aktivisté rozdají vždy několik desítek porcí a za dobu své činnosti si vybudovali stálou klientelu.Pokud je autorovi tohoto článku známo, s represí se zatím nesetkala. Obdobná situace je i na Slovensku, kde Food Not Bombs působí pod názvem Jedlo namiesto zbraní, a to hned ve třech městech - Bratislavě, Trnavě a Košicích. Připadá mi, že více mediálně vystupují a jsou více provázaní s jinými aktivitami. 

Pokračovat na článek


Mylné mýty o cvičení – tohle je 16x fikce!

Mýty, báje a pověsti se netýkají jen historie, ale také sportu. Potažmo efektivity nejrůznějších cvičení. Vyvedeme vás z 16 případech mylných mýtů o cvičení z omylu! Některá zaručená fakta o efektivitě mnoha cvičení nemusí být tak úplně pravda. Tyto omyly a zdánlivé pravdy vznikly stejně podobně jako báje a pověsti v dějinách lidstva. A které to jsou?Mýtus první – Rychlé cvičení spálí více tukuZdánlivá pravda! Jako většina mýtů, není na tom ani zrnko pravdy. Buňky potřebují k přeformování tuku na energii kyslík, a proto není pravdou, že při rychlém cvičení spalujeme lépe. Při pomalém cvičení spalujeme až 4 x rychleji, protože zhluboka nadechujeme a vydechujeme. Navíc dlouhé a pomalé cvičení (např. perfect body, strečing, jóga) může nastavit vaše tělo na efektivnější spalování tuků z měkkých tkání.Mýtus druhý – Bez strečingu se zraníšZdánlivá pravda! Nikde nikdy nebylo dokázáno, že se díky protažení před samotným cvičením vyhnete zranění. A nikde nikdy nebylo dokázáno, že se bez protahování před sportovním výkonem zranilo více osob, než bez něj. Samozřejmě se strečingem budete vždy pružnější – kdykoli.Mýtus třetí – zvedáním těžkých břemen získáte „korbu“ jako kulturistaZdánlivá pravda! Kulturista formuje svoji postavu kombinací silového tréninku, stravy a proteinů. Takže pokud nepraktikujete cíleně a důsledně všechno, nikdy těla kulturisty nedosáhnete. Navíc ženy nemají dostatek testosteronu na získání tak hodně „chlapsky“ vymakaných svalů.Mýtus čtvrtý  – jen zvedáním těžké váhy se stanete silnějšímiZdánlivá pravda! Dobře, získáte sílu, ale není to jediný způsob jak se stát silnějším. Je více různých typů tréninku který dodá větší sílu i svalovou hmotu. Třeba při kombinovaných cvicích – tedy mrtvé tahy, dřepy, benchpress, tlaky na ramena, shyby –  tudy vede cesta k síle. A promýšlejte svůj trénink, protože jedině to je cesta k úspěchu. Navíc důležitá nejsou doporučení ostatních, ale spíše to, co vyhovuje vám. Mýtus pátý – bez ochlazení organismu po cvičení, budou svaly boletZdánlivá pravda! Je vlastně velmi málo vědecky podloženo, že je nutno po cvičení zpomalit a zklidnit (tedy zchladit) organismus a docvičit zvolna. Když australští vědci udělali test, při němž se někteří cvičenci po cvičení zahřáli a jiní zchladili, nevyšlo vůbec průkazně, zda je nutno skutečně na konci cvičení zvolnit. Mýtus šestý – k lepšímu výkonu musíte zhubnoutZdánlivá pravda! Nesnažte se hubnout omezenou stravou. Tak si zaděláte na ještě větší problém. Snížením kalorií, dietou a hladověním totiž ztratíte více svalové hmoty, než tělesného tuku. Ten lze upravit a odbourat jen správnou a vhodnou úpravou jídelníčku s menšími a častějšími porcemi, bohatými na ty správné živiny. Mýtus sedmý – pitím kávy před cvičením více vypotíteZdánlivá pravda! Samozřejmě kofein z kávy organismus „nakopne“ k lepšímu výkonu, ale nepomůže vypotit více než bez vypité kávy těsně před sportováním. Budete se potit stejně jako ten, kdo si dal namísto kávy sklenku vody. Maximálně častěji a dříve navštívíte toaletu – káva je močopudná.Mýtus osmý – cvičením na lačný žaludek spálíte více tukuZdánlivá pravda! Zatímco některé studie tvrdí, že hladové tělo spaluje více tuku, jiní vědci tvrdí, že strava nemá na spalování tuků žádný vliv. A vědí, co říkají. Pokud chcete zhubnout, musíte mít dostatek sil a energie na cvičení. A to bez stravy nejde. Bez ní pohoříte. Tak vyživujte své tělo správnou stravou hodinu před cvičením a hodinu po něm. Vyhněte se hladu, tělo si při něm ukládá tuky do zásoby.A příště pokračujeme další osmičkou překvapivých zdánlivých pravd a mýtů.

Pokračovat na článek